söndag 29 januari 2012

Cookies


Ni vet sådana där stora chokladcookies som finns lite här och där, till exempel på Seven Eleven och olika caféer? Så smakar dessa cookies. De blir lite mjuksega och härliga och barnen är helt tokiga i dem. Receptet är inte mitt eget men tyvärr vet jag inte var jag har fått det ifrån. Hittade det på internet för flera år sedan men skrev av det i ett kollegieblock bara. Men gott är det! Man kan såklart göra kakorna i vilken storlek man vill men jag gör rätt stora och det blev 24 stycken. Chokladen man har i är perfekt att variera efter tycke och smak. Här har jag använt vit choklad.


Cookies

300 gram smör
2½ dl brun farin
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 1/4 dl strösocker
1 tsk salt
7½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bikarbonat
200 gram grovhackad valfri choklad

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ihop farinsocker, vaniljsocker och ägg fluffigt. Häll sedan i smöret och blanda in det ordentligt i smeten. Blanda därefter i resten av ingredienserna och vispa ordentligt tills smeten blir lite seg. Tillsätt sist den grovhackade chokladen och rör om. Klicka ut smeten som bollar på bakpappersklädda plåtar och platta till lite lätt. De flyter ut mer i ugnen sedan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader c:a 10-12 minuter, håll koll. Kakorna kommer fortfarande vara lite svällda när du tar ut dem ur ugnen men de sjunker ihop mer när de svalnar. Låt dem svalna på plåten. Ät och njut!



torsdag 26 januari 2012

Goda chokladmuffins


Min nyaste favoritkombination på cupcakes är nog dessa chokladmuffins med mascarponefrosting på. Smakerna passar så bra ihop och jag gillar mascarponefrostingen mycket mer än cream cheese-frostingen (även om den också är supergod). Mascarpone är ju mer fylligt eller vad man ska säga, och funkar hur bra som helst till choklad. Dessa chokladmuffins är gjorda efter samma recept som de här chokladwhoopiesarna jag bakade för ett tag sedan, men istället för att klicka ut smeten på bakplåtspapper klickar man ut den i muffinsformar istället. ;-) Dessutom brukar jag trycka ner några bitar mjölkchoklad i varje muffin så blir det ännu godare. Muffinsen gräddas lite längre, c:a 15 minuter. De finaste muffinsarna har Sander pyntat, frostingen är spritsad med en stor rund tyll och sedan några minigeléhallon på varje. Mina var lite enklare med bara frosting på, spritsad med en stjärntyll.

tisdag 17 januari 2012

Semlor


Har ni ätit någon semla ännu i år? Lite tidigt kanske men vi har tjuvstartat redan. ;-) Konditorierna har ju frestats med semlor i flera veckor redan så igår tyckte vi att det var våran tur. Vill ni prova lite annorlunda semlor kan jag rekommendera dessa bakpulversemlor - snabba att göra dessutom. Den här gången gjorde vi dock klassiska semlor. För att få dem fluffiga och mjuka är lite hjorthornssalt i degen ett bra tips. Även att använda ett mjöl med högre proteinhalt, som manitoba cream eller vetemjöl special, hjälper till. Jag har använt manitoba cream till mina och de blev toppen. Theo hjälpte till med semlorna och gjorde bland annat locken som han stansade ut med ett litet pepparkaksmått. Dock hade vi nog kunnat ta en storlek större på stjärnorna men det blev gulligt med smått. :-) Fyllning gjorde vi av ungefär lika delar inkråm och riven mandelmassa samt ovispad grädde till lagom konsistens. Detta recept kommer från ica.se (dock lade jag till kardemumma i mitt recept men det kan man ju utesluta om man vill) och jag dubblerade det för att kunna frysa in också. Det är ju även gott att äta bara som det är, som släta bullar. För mig blev det 12 semlor av en sats men det bästa med hemmagjorda semlor är ju att man kan bestämma storleken själv. :-)


Semlor

25 gram (½ paket) jäst för söta degar
100 gram smör
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
c:a 2 tsk nystött kardemumma
7 dl mjöl (eventuellt lite mer), gärna manitoba cream eller vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den är smidig och släpper bunkens kanter, men fortfarande lite lite kladdig. Låt degen jäsa övertäckt c:a 30 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i så många bitar du vill ha. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare c:a 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i c:a 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.


söndag 15 januari 2012

Chokladwhoopies


Nu har jag till slut bakat whoopies jag också. Tyvärr flöt de ut mer än jag hade velat så de blev stora och platta men smaken var det absolut inget fel på. Och jag lär prova flera gånger så får se om jag lyckas bättre då. ;-) Emellan kakorna hade jag denna gång chocolate frosting. Receptet som kommer från Leilas bok Hello cupcake, ska räcka till 20 dubbla kakor. Med lite småändringar kommer det här:


Chokladwhoopies

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl creme fraiche
2 msk grädde
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt

Smält smör och mörk choklad i kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna något. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt med elvisp. Blanda ner chokladsmöret, creme fraiche och grädde. Sikta och blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner det i smeten. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en matsked (klickarna ska vara stora som femkronor). Grädda dem i omgångar i 175 grader, i mitten av ugnen, c:a 10 minuter.
Låt svalna helt och bred sedan på frosting och lägg ihop kakorna.


tisdag 3 januari 2012

Kanelsnittar


Gott nytt år på er! :-) Hoppas att ni har fått en bra start på det nya året och att resten av året blir ännu bättre. Har ni några nyårslöften? Själv ska jag försöka gå ner i vikt så vi får se hur mycket bakande det blir framöver. Lite kakor har jag åtminstone hunnit med här hemma, nämligen kanelsnittar. Snittar är ju så enkelt att variera och det är roligt att ha lite andra smaker än de vanliga kolasnittarna. Receptet jag använde är Leilas recept på kolasnittar men med kanel som smaksättning istället för ingefära.


Kanelsnittar

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1-1½ tsk malen kanel

Vispa smör, socker och sirap krämigt med elvisp. Blanda ihop mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och rör ner i smeten till en jämn deg. Dela den i två och rulla ut till längder på bakpappersklädd plåt, platta till dem något och räffla eventuellt med en gaffel. Grädda dem i 175 grader i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills de är gyllene. Låt längderna svalna en aning och skär sedan till kakor på snedden. Låt svalna helt på plåten.