fredag 19 augusti 2011

Pollymuffins


Härom dagen bakade jag och minstingen lite muffins medan storebror var hemma hos en kompis och lekte. Theo jublar jämt när man frågar om han vill baka och jag tycker han är himla duktig för att bara vara 2 år. Dock är ju jag lite partisk kanske. ;-) I alla fall hade vi en påse Polly som har legat här hemma ett tag och som vi ville använda så det gjorde vi. Ovanpå muffinsen bredde vi på chocolate frosting som vi hade tagit upp och tinat från frysen, och satte dit en Polly på varje. Tyvärr glömde jag ta kort innan fikat men det blev en muffin kvar som ni ser här ovanför. Och här kommer vårat recept, 15 stycken blev det. Måttangivelserna är ungefärliga då det var Theo som hällde i det mesta. ;-)


Pollymuffins

100 gram rumsvarmt smör
drygt 2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2½ tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl lätt creme fraiche
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1½ dl kakao
c:a 45 stycken Polly-godisar

Vispa smör, strösocker, sirap och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Rör ner äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Tillsätt creme fraiche. Sila och blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och kakao och sikta ner i smeten. Rör tills allt är blandat och fyll sedan muffinsformar till drygt hälften. Tryck ner tre Polly i varje muffin så de blir täckta av smet. Grädda i 200 grader c:a 15 minuter.


Lägger ut muffinsformar med stor koncentration.


Vispar ordentligt.


Och så i med äggen.


onsdag 10 augusti 2011

Blåbärsmuffins med vit choklad


Vi var ute på landet för ett tag sedan och barnen plockade massa blåbär. Det var lite för mycket för att barnen skulle äta upp innan de blev gamla så vi bakade med en del av dem. Grunden är Leilas recept för classic cupcakes omgjort på mitt sätt. Vi hade även vit choklad hemma som snart skulle gå ut så vi slängde i den tillsammans med blåbären. :-) Micke fick ta med muffinsen till jobbet (förutom några som vi sparade till fika hemma) och där blev de populära.


Blåbärsmuffins med vit choklad

3 ägg
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl creme fraiche (jag använder oftast lättvarianten, 15% eller vad det är)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
c:a 2 dl blåbär
c:a 100 gram grovhackad vit choklad

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt smör och creme fraiche. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och sila ner det i smeten. Häll sist i blåbär och vit choklad och röt till en jämn smet. Klicka ut i muffinsformar och grädda i 175-200 grader (beroende på ugn) c:a 15 minuter.


torsdag 4 augusti 2011

Nutellamarmorerad kladdkaka


Det har som sagt blivit en del kladdkakor här i sommar och för ett tag sedan provade jag smaksätta den med lite Nutella som jag hade över och det blev supergott! Kan verkligen rekommenderas, den försvann fort här hemma. :-) Såhär gjorde jag:


Nutellamarmorerad kladdkaka

100 gram smör
100 gram mörk choklad
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 stora ägg
1-1½ dl Nutella

Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna något. Sila strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kakao och rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Tillsätt äggen och sist chokladsmöret. Rör till en jämn smet och häll sedan i en smord form med löstagbar kant. Klicka ut rumsvarm Nutella och rör omkring lite i formen. Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader c:a 15 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kylen innan servering, gärna några timmar. Servera med vispad grädde.