söndag 2 januari 2011

Kladdkaka med vitt chokladtäcke


Till nyårsafton fick Sander bestämma efterrätt och valet föll på kladdkaka. Lite tråkigt och vardagligt kanske men sjukt gott. Gjorde ett vitt tjockt chokladtäcke ovanpå och det blev underbart gott. Både att äta som den är eller med grädde till. Som vanligt så får ni receptet:


Kladdkaka med vitt chokladtäcke

100 gram smör
100 gram mörk choklad
2 stora ägg
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 nypa salt

Vitt chokladtäcke:
c:a 3/4 dl grädde
200 gram vit choklad

Smält smör och choklad i kastrull på svag värme och låt svalna något. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna, sila helst så det inte blir klumpar. Rör i äggen och till sist smör- och chokladblandningen. Blanda snabbt till en smet och häll i en smord form med löstagbar kant. Grädda rätt långt ner i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Hellre för kort tid än längre, blir den lite för lös kan man ha den i kylen ett tag så stabiliserar den sig lite. Låt kakan svalna innan chokladtäcket.

Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i mindre bitar. Rör om tills chokladen har smält helt och det har blivit en jämn smet. Häll och bred ut över kakan. Ställ svalt.

3 kommentarer:

  1. Mums, vad gott det ser ut! Det var länge sen jag gjorde kladdkaka, det är nog på tiden nu. Låter väldigt gott med ett lager vit choklad över.

    SvaraRadera
  2. Och jag bakar kladdkakor alldeles för ofta. ;-) Men gott är det.

    SvaraRadera
  3. åå va gott det där såg ut..

    SvaraRadera